Святкування дня народження Тараса Шевченка у Херсонській «Школі-родині» № 39 є важливою традицією, яка допомагає учням поглибити знання про великого поета та осягнути велич його творчості. До 209-х роковин Великого Кобзаря проведені тематичні уроки, виховні заходи, години спілкування, конкурси юних читців та художників. А найголовнішою подією стало проведення за ініціативою директора школи Ольги Миколаївни загальношкільного онлайн марафону: від класу – до класу: «Через слово Шевченкове Славимо Україну!», в якому взяли участь 26 здобувачів освіти. Цей креативний захід довів, що променисте слово Тараса Григоровича будить у сучасної молоді високі почуття патріотизму та гордості за свою Батьківщину.

Учні 1 класу познайомились з біографією Т. Г. Шевченка, особливо звернувши увагу на дитинство митця, із задоволенням пройшли квест на тему «Шевченко знаний і незнаний».

2-Б клас  віртуально подорожував “Стежками Тараса Шевченка”. Під час заходу учні мали змогу розширити свої знання про життєвий шлях Тараса Шевченка. Діти встигли заочно відвідати домівку Тарасика у Моринцях, відчули жагу цієї людини до знань у шкільні роки, переглянули відео про роботу у дяка та познайомилися з деякими віршами та картинами.

У здобувачів освіти 4-Б класу святкування розпочалося виховним заходом «Шевченко – Сонце України», під час якого діти мандрували сторінками творчості великого поета, переглянули відео «Казки картинної галереї». Вони проявили мистецькі здібності під час виставки ілюстрацій до творів Тараса Шевченка «Ми тебе не забули, Тарасе!». До роботи долучились батьки учнів, які разом з дітьми підготували власні творчі проєкти та разом із вчителем провели конкурс читців “Шевченкове слово”. Підсумком роботи  було створення учнями кросворду “Цікаві факти з життя Кобзаря».

У 3-А класі був проведений виховний захід «Тарас Шевченко-поет, художник, патріот України». Кожен із присутніх продекламував улюблений вірш Шевченка. Діти зробили свої ілюстрації до творів, щоб краще зрозуміти та відчути їх зміст.

Здобувачі освіти 5-8 класів здійснили віртуальну екскурсію «Тарас Шевченко. Цікаві факти».  Під час онлайн подорожі Шевченківськими місцями учні ознайомилися із місцями перебування Т. Шевченка в різні етапи його життя,  його живописною спадщиною. Дзвінкою струною задзвеніла у серцях та душах дітей також його поезія при проведенні літературних композицій «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…». У 9-11 класах школи пройшли виховні години «Тарас Шевченко – України син» та години спілкування «Завжди сучасний Шевченко», на яких старшокласники наголошували про те, що поезія Шевченка – це вогник, схожий на полум’я свічки, що запалює душу людини. І вистачить його ще на багато-багато поколінь, допоки буде жити Україна.