Поради для батьків


Всесвітній день психічного здоров’я

Щороку 10 жовтня ми святкуємо Всесвітній день психічного здоров’я. Тема 2023 року, встановлена Всесвітнім фондом психічного здоров’я, – “Психічне здоров’я – універсальне право людини”. Психічне (ментальне) здоров’я – це стан психічного благополуччя, яке дозволяє людям справлятися з життєвими стресами, реалізовувати свої здібності, навчатися й працювати, а також робити внесок у життя суспільства. Це невід’ємний компонент здоров’я та благополуччя, який є основою нашої індивідуальної та колективної здатності ухвалювати рішення, будувати стосунки та формувати світ, у якому ми живемо. Психічне здоров’я – основне право людини. І це має вирішальне значення для особистого, суспільного та соціально-економічного розвитку. Психічне здоров’я – це більше, ніж відсутність психічних розладів. До станів психічного здоров’я відносяться психічні розлади та психосоціальні порушення, а також інші психічні стани, пов’язані зі значним стресом, порушенням функціонування або ризиком ушкодження. Психічне та фізичне здоров’я – однаково важливі компоненти для загального здоров’я людини. Так, наприклад, депресія збільшує ризик проблем зі здоров’ям, особливо діабету, хвороб серця та інсульту. Аналогічно наявність хронічних захворювань може збільшити ризик психічних захворювань. 


Як навчитися домовлятися, коли конфлікт неминучий

Щороку 10 жовтня ми святкуємо Всесвітній день психічного здоров’я. Тема 2023 року, встановлена Всесвітнім фондом психічного здоров’я, – “Психічне здоров’я – універсальне право людини”.

Психічне (ментальне) здоров’я – це стан психічного благополуччя, яке дозволяє людям справлятися з життєвими стресами, реалізовувати свої здібності, навчатися й працювати, а також робити внесок у життя суспільства. Це невід’ємний компонент здоров’я та благополуччя, який є основою нашої індивідуальної та колективної здатності ухвалювати рішення, будувати стосунки та формувати світ, у якому ми живемо. Психічне здоров’я – основне право людини. І це має вирішальне значення для особистого, суспільного та соціально-економічного розвитку. Психічне здоров’я – це більше, ніж відсутність психічних розладів. До станів психічного здоров’я відносяться психічні розлади та психосоціальні порушення, а також інші психічні стани, пов’язані зі значним стресом, порушенням функціонування або ризиком ушкодження. Психічне та фізичне здоров’я – однаково важливі компоненти для загального здоров’я людини. Так, наприклад, депресія збільшує ризик проблем зі здоров’ям, особливо діабету, хвороб серця та інсульту. Аналогічно наявність хронічних захворювань може збільшити ризик психічних захворювань. 

Конфлікт – це не смерч і не хаос, а структуроване явище. Досить передбачуване і кероване. В міжособистісному конфлікті не може бути переможця.

Але й уникати конфлікту, час якого настав, теж небезпечно. Тому вміти конфліктувати – це мистецтво, якому варто вчитися. Не уникати суперечки, не нападати і не захищатися, а поводитися в конфлікті психологічно грамотно.

Як навчитися домовлятися, коли конфлікт неминучий

Правило 1. Дайте опоненту висловитися, не перебиваючи його при цьому. Іноді для вирішення конфлікту цього буває достатньо.

Правило 2. Показуйте опоненту щирий інтерес до того, що він каже. Не в суперечках народжується істина, а в дискусіях. А для цього потрібно дозволити людині висловити свою позицію.

Правило 3. Завжди залишайте можливість опоненту зберегти обличчя. Навіть якщо він на всі 100% помиляється, ніколи не вказуйте на це прямо.

Правило 4. Демонструйте повагу до опонента. Для цього достатньо стежити за своїми інтонаціями та не допускати жодних різких висловлювань.

Правило 5. Залишайтеся відкритим і чесним. Натяки та недомовки лише посилюють конфлікт.

Правило 6. Не шукайте винних. Звинувачення на адресу опонента – це найкращий спосіб влаштувати затяжний конфлікт без шансу його вирішити.

Правило 7. Допускайте, що і ви можете бути неправі. Визнайте це щиро, якщо аргументи опонента розумні й очевидні. Зробити це буває найтяжче, але людина, яка вміє просити вибачення, – сильна людина.

Цінності є складовою життєстійкості людини. Знаючи заради чого – вдається робити неймовірне. Цінності є компасом, ресурсом і вони є тим, що неможливо відібрати. Саме цінності дають нам силу вистояти та визначають спосіб сприйняття обставин і відповідь на них.

Як же перейти від абстрактної філософії до конкретних дій?

Налаштуватись:

запитайте себе: що для мене найважливіше? яке життя я хочу прожити і як? якою людиною бути? який слід залишити?

Виокремити найважливіше:

оберіть 5 цінностей, які вже є достатньо присутніми у вашому житті – вони вже зараз є вашим ресурсом.

Ми додаємо нижче перелік цінностей – він не є вичерпним,але точно зможе задати напрямок.

Спланувати:

Далі оберіть 5 цінностей, присутність яких ви хочете збільшити на цьому етапі свого життя. І до кожної обміркуйте, які конкретні, бодай невеликі, кроки ви можете робити, щоб втілити її в життя.

▪ що можна зробити сьогодні?

▪ що можна зробити протягом тижня?

▪ що можна зробити протягом місяця або півроку?

Коли певності нема ні в чому, коли все може змінитись в мить і можна втратити все, що створював і розвивав, людина не лишається безпорадною. Адже є те, що втратити не можна – цінності, які з нами, допоки є ми.

Турбота, співчуття, краса, співдружність, креативність, свобода, щедрість, вдячність, гумор, справедливість, доброта, любов, витривалість…Що тримає вас?

Неконтрольований стрес

«Неконтрольований стрес — це шлях до хвороб! Людина не обирає хворобу, але вона обирає стрес — і саме він обирає хворобу».

Життя — це динамічний процес змін. Про сталість і стабільність іноді лише мріємо, адже ми постійно відчуваємо вплив стресових чинників. Усі важливі події нашого життя викликають надмірні емоції та стрес. У вченій спільноті  власне народження людини вважають найбільшим стресом. Причинами стресу можуть бути проблеми зі здоров’ям, непорозуміння на роботі чи вдома, політичні зміни, проблеми виховання дітей, фінансові чи сімейні проблеми, поганий сон чи навіть невиправдані сподівання.

Стрес викликають і надмірні емоції, невміння ними керувати в складних і неконтрольованих ситуаціях. Саме тут у пригоді стануть вправи, які розвивають наш емоційний інтелект, допомагають відчувати свої емоційні потреби та потреби інших людей, а також допомагають ними керувати. Пропонуємо вам кілька таких вправ для відновлення ресурсності.

Вправа «Продихай стрес»

Мета: навчитися управляти своїми емоціями, відновлювати свій емоційний стан через вміння керувати своїм диханням.

Вік: для дітей та дорослих.

Суть вправи:

Сядьте зручно. На рахунок 1–2–3–4 зробіть повільний вдих, відчуваючи, як упевненість розходиться по всьому тілу.

На рахунок 5–6–7–8 зробіть повільний видих, уявляючи, як тривога покидає ваше тіло. Повторіть вправу 7–8 разів.

Рекомендуємо практикувати щодня на самоті протягом 2–3 тижнів.

Інший варіант: вказівним пальцем правої руки промалюйте по долоні лівої руки уявний квадрат і зробіть повільний вдих на рахунок 1–2–3–4. Промалюйте його і у зворотному напрямку, видихаючи так само повільно на рахунок 5–6–7–8. Те саме зробіть на правій руці, повторюючи 7–8 разів. Практикуйте на самоті протягом 2–3 тижнів.

Вправа «Проговори стрес»

Мета: зняти нервово-психічне напруження, послабити хвилювання та тривожність через звільнення від негативних думок та емоцій.

Вік: для дітей та дорослих.

Суть вправи:

Сядьте зручно та розслабте своє тіло.

Заплющте очі або опустіть свій погляд униз.

Повільно вдихніть повітря. Видихаючи, починайте «гудіти». Повторюйте 7–8 разів.

Практикуйте на самоті протягом 2–3 тижнів.

Є інший варіант: промовляйте / проспівуйте з різною інтонацією вислів «так–так–так». Повторюйте 7–8 разів. Практикуйте на самоті протягом 2–3 тижнів.

Вправа «Посміхнися стресу»

Мета: формувати вміння виробляти позитивний внутрішній спокій, долаючи тривожність і стрес.

Вік: для дітей та дорослих.

 Суть вправи:

Сядьте зручно.

Заплющте очі або опустіть свій погляд вниз.

Сконцентруйте увагу на своєму обличчі.

Обличчя розслаблене. Куточки губ розтягуються в повільній посмішці. Тіло заповнюється внутрішнім спокоєм та блаженством. Хвилину посидьте спокійно, повільно дихаючи «вдих-видих».

Зверніть увагу на відчуття у своєму тілі. Якими вони є: позитивними, негативними чи нейтральними?

Вміння слухати поради

1. Будьте уважними і зосередьтеся на тому, що говорить інша людина. Не думайте про свої думки і не відволікайтеся на щось інше.

2. Покажіть свій інтерес до того, що говорить інша людина. Ставте запитання і виявляйте цікавість.

3. Не перебивайте іншу людину, дайте їй закінчити свою думку. Якщо ви хочете щось додати, зачекайте, поки вона закінчить говорити.

4. Спробуйте зрозуміти думку іншої людини і постарайтеся поставити себе на її місце.

5.Слухайте не лише слова, а й інтонацію, жести та вираз обличчя іншої людини. Це допоможе вам краще розуміти її емоції та настрій.

6.Підтверджуйте своє розуміння того, що говорить інша людина. Повторюйте її слова або запитуйте.

7.Не судіть і не критикуйте іншу людину за її думку. Приймайте її точку зору як рівноцінну вашій.

ХОЧЕТЕ БУТИ ЩАСЛИВИМ – ЗАБЕРІТЬ ІЗ ЖИТТЯ ЦІ СІМ КОМПОНЕНТІВ

ПОРАДИ  БАТЬКАМ

Підтримуючі фрази для дитини – ключові вирази

Ці 5 фраз, які потрібно говорити дитині, найосновніші. Потрібно мати на увазі, що слова любові дітям потрібно вимовляти постійно, а не час від часу, тоді вони будуть ефективніші:

  1. Не здавайся” – ця чарівна фраза, сказана впевненим і спокійним тоном, вселить в дитину впевненість в тому, що незважаючи на невдачі, потрібно рухатися далі. Ця фраза навчить малюка бути наполегливим і справлятися з перешкодами.
  • Давай я тебе обійму” – дітям дуже потрібні батьківські обійми. З наукової точки зору, дитину потрібно обіймати як мінімум 8 разів на день, тоді вона буде відчувати, що її люблять.
  • Я пишаюся тобою” – всі діти хочуть приємно вразити батьків, і мама з татом повинні помічати кожне, хоч і найменше, досягнення свого чада, а потім неодмінно хвалити його за це.
  • Я завжди буду поруч” – ці добрі слова дитині навчать її не боятися, щоб не сталося. А вона в свою чергу буде впевненіша в собі, знаючи, що її підтримають мама і тато.
  • Ще одна ключова фраза: “Я тебе люблю”. Багатьом може здатися, що говорити очевидні речі не обов’язково, але насправді для дитини вкрай важливо чути цю фразу від батьків.

Що потрібно завжди говорити дітям – на замітку батькам

Незалежно від ситуації, з дитиною завжди потрібно розмовляти. Це відкриє шлях до взаєморозуміння, і дозволить батькам уникнути проблем, коли малюк стане підлітком. Психологи зазначають, що ласкаві слова слід вимовляти навіть тоді, коли дитина зробила помилку. Це матиме більший ефект, ніж крик, докори або фрази з негативним змістом. Для цього в свій “арсенал” можна включити такі фрази:

“Я вірю в тебе”.

“Ми щасливі, що ти в нас є”.

“Ідеальних людей немає”.

“Розкажи, що ти відчуваєш”

“Пробач мене”.

“Я вибачаю тебе”.

“Ми за тобою скучили”.

Варто врахувати, що потрібно говорити з дітьми правдиво, а не награно, це допоможе сформувати тверду особистість.




The gallery was not found!