Національна школа в Україні має свою історію та глибоке коріння. Її розвиток пов’язаний з іменами кращих педагогів, ідеї яких не втратили актуальності й сьогодні.

В.О. Сухомлинський – педагог світового рівня, український просвітитель, людина енциклопедичних знань. Його педагогічні ідеї є актуальними і для сучасної науково-методичної роботи в системі підвищення кваліфікації вчителів.

Педагогічний колектив Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №39 великого значення надає вивченню і впровадженню педагогічних ідей великого педагога В.О. Сухомлинського з метою підвищення навчально-виховного потенціалу вчителів школи.

Директор школи – родини №39 Маренчук О.М. проводить багато дуже важливих заходів щодо ознайомлення колективу як вчителів, так і учнів з педагогічною спадщиною Великого Вчителя. Так в школі цікаво пройшли семінари, педагогічні читання, відкриті уроки, конференції про В. Сухомлинського, його педагогічну та літературну діяльність. На території школи розміщено парк імені В. О. Сухомлинського, де вчителі проводять уроки «під відкритим небом». Школу відвідала Ольга Василівна Сухомлинська – донька великого педагога, Олександра Яківна Савченко – голова Української асоціації імені Василя Сухомлинського, головний науковий співробітник Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України.

А 9 листопада 2016 року група вчителів на чолі з Ольгою Миколаївною Маренчук здійснили екскурсію до Павлиської школи, де довгий час працював директором Василь Сухомлинський. На порозі школи нас зустріли вчителі та учні з прекрасним короваєм за українським звичаєм. Вірші у виконанні учнів, чудова пісня у виконанні вчителів показали щиру любов до Сухомлинського, яка панує в цьому навчально – виховному закладі. У відповідь Ольга Миколаївна сердечно подякувала колег за теплу зустріч і вручила подарунки від колективу вчителів нашої школи – родини, які відразу зайняли почесне місце в музеї В. Сухомлинського. Протягом трьох годин ми знайомилися з музейними експонатами. Екскурсія розпочалася з кабінету директора. Проста, скромна кімната, письмовий стіл, лампа на столі – все сьогодні стоїть так, як і багато років тому. Екскурсовод тихо розповідала про те, як Василь Олександрович о четвертій годині ранку розпочинав свою роботу в цьому кабінеті, записував свої педагогічні ідеї, планував роботу на день. З великою повагою вона поставилась до щирого бажання Ольги Миколаївни наслідувати Великого Педагога, а тому надала їй почесну виняткову можливість сісти за стіл директора В. Сухомлинського. Далі ми перейшли до кімнати, де він жив, ознайомилися з величезною бібліотекою, розглянули фотографії його учнів, дізналися про долю учнів Павлиської школи. В наступній залі ми розглядали архівні документи, зошити, конспекти уроків, книги відвіданих уроків директора з аналізом та коментарями, з порадами вчителям.

Вражає своїми розмірами шкільне подвір’я. Незважаючи на осінню дощову погоду, ділянки були чисто прибрані, охайні.

На завершення ми побували біля могили, де похований В.О. Сухомлинський, побачили його пам’ятник, душею і серцем відчули всю величність цієї мудрої і розумної людини. Світлий, теплий, мистецький талант Василя Сухомлинського подарував нам вічні цінності – загальнолюдські й національні – у найвищих злетах думки й слова, душі і серця. Все це ми відчули, доторкнувшись до речей, якими користувався великий вчений, педагог, учитель.

Поверталися додому пізно, але ніхто не зважав на бездоріжжя, дощ, сильний туман. Всі осмислювали спадщину великого гуманіста, по-новому відкривали в собі нове бачення шкільних реалій, шукали шляхи розв’язання сьогоденних проблем. А директор школи О.М. Маренчук вже планували нові заходи щодо вивчення та використання досвіду видатного педагога в сучасних умовах роботи школи.
Висловлюємо щиру подяку директору ПП «Транс-Експрес» Лецкан Сергію Григоровичу за сприяння та підтримку в організації поїздки.

Херсон – Павлиш 9 листопада 2016 року