14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібно це свято, якщо є 26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації. Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

З нагоди цього дня в нашій школі була проведена урочиста лінійка, на якій центр «Пошук» шкільного парламенту «Мрія» представили інформацію про ту страшну подію – аварію на Чорнобильській АЕС. Також до школи був запрошений Маляренко Віктор Іванович – ліквідатор аварії на ЧАЕС, який розповів про свою особисту участь у гасінні пожежі зруйнованого енергоблоку.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, і висловлюємо їм велику вдячність та шану за героїзм та самовідданість. Адже ціною власного життя та здоров’я без вагань та роздумів, вони ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, ліквідатори нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборкуваному смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.