13 березня, коли все місто вшановує пам’ять тих, хто мужньо захищав Херсон від німецько-фашистських загарбників, у Херсонському драматичному театрі ім. Куліша пройшло нагородження за участь у конкурсі «Херсонщина пам’ятає».

Цей конкурс був започаткований Кияновським Артемом Олександровичем, директором школи гуманітарної праці, депутатом обласної ради. У проекті представлено кілька номінацій. Наша школа представила на конкурс музично-хореографічну композицію «Синій платочок» та презентацію про першого директора школи Котеченкова Афанасія Миколайовича. Ми посіли ІІ місце у номінації «Презентація».

Разве наша вина в том ,что мы постарели,
Потускнели глаза и согнулась спина?
Но мы брали Берлин и себя не жалели
Отдавая Победе все, что было сполна.

Такими словами почалася презентація про першого директора нашої школи, ініціатора її будівництва, людини з великої літери, воїна, який дійшов до Берліна, та був присутній у 1945 у Карлхості під час підписання акту беззастережної капітуляції нацистської Німеччини. Про подвиг справжнього громадянина своєї країни, незвичайну людину, яка ввійшла в історію свого міста та школи № 39, розповіли учениця 11 класу Шаталова Юлія та учень 8–А класу Грецький Марк. Вони принесли школі перемогу, отримавши ІІ місце за свій проект.

Пройдуть століття, кращими і чистішими стануть люди, на земній кулі стане жити радісно і ясно. Ніхто не почує тяжких стогонів землі, не зчервонить золоті ниви людською кров’ю. І далекі наші нащадки схилять голови перед пам’яттю людей-героїв, людей особливого складу, котрі життя своє присвятили тому, щоб здобути щастя для всього людства.